4.úloha: Krotitelia vetra

Dlhé roky na Slovensku nevidno nové veterné elektrárne. No to sa v blízkej budúcnosti môže zmeniť! Je najvyšší čas, aby sme sa pustili do experimentovania a skúsili, ako efektívne vieme využiť silu vetra. A práve na toto dobrodružstvo vás chceme pozvať!

Vertikálne vs. Horizontálne turbíny

Chcete vedieť, ktoré turbíny sú lepšie? Vertikálne alebo horizontálne? Vašou úlohou bude zistiť, ktorý typ je efektívnejší. Vertikálne turbíny sú v poslednej dobe čoraz populárnejšie, zatiaľ čo horizontálne majú svojich verných fanúšikov. Kto zvíťazí v našom experimente?

Merači v akcii

Na meranie výkonu vašich veterných turbín budete potrebovať vrtule, elektromotorček (alebo dynamo), multimeter a pájkovačku. S týmito nástrojmi môžete sledovať, aké maximálne napätie dokážete vygenerovať. Je to skvelý spôsob, ako zistiť, aká je účinnosť vašich turbín a porovnať ich výkon.

Čakáme na poriadny vietor!

A teraz je čas čakať na ideálny vietor. Keď príde, spustite svoje turbíny a sledujte, ako sa vám darí. Možno budete prekvapení, aká sila sa skrýva v tomto prírodnom zdroji energie!

Tak čo, pripravení zažiť dobrodružstvo s veternými turbínami? Pustite sa do toho a zistite, kto skrotí vietor a ktorý typ turbín je pre vás ten najlepší!  Viac informácií hľadajte v zadaní 4. úlohy!